Fundacja na rzecz Nauki i Innowacyjności zaprasza na wykład otwarty "Dieta dla seniora"
Wtorek, 03 Wrzesień, 2019
czytaj więcej
Fundacja na rzecz Nauki i Innowacyjności zaprasza na wykład otwarty "Najczęstsze błędy żywieniowe – czego trzeba unikać?"
Środa, 14 Sierpień, 2019
czytaj więcej
Wykład otwarty "Warsztaty fotografii analogowej"
Środa, 17 Lipiec, 2019
czytaj więcej
Wykład otwarty "Jak nawadniać organizm w czasie upałów"
Czwartek, 20 Czerwiec, 2019
czytaj więcej
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie pn. „Skarby zaklęte w szkle” w ramach projektu pn. „Centrum Inicjatyw Społecznych”
Poniedziałek, 20 Maj, 2019
Zapraszamy mieszkańców powiatu kozienickiego do uczestnictwa w
konkursie pt. „Skarby zaklęte w szkle”, który jest organizowany przez
Fundację na Rzecz Nauki i Innowacyjności.Domowe kompoty z truskawek, prawdziwy sok z malin tak miło
rozgrzewający w długie zimowe wieczory, konfitury według babcinego przepisu,
sałatki z ogórków, papryczki o niepowtarzalnym smaku, przecier z własnych
pomidorów, przetwory mięsne z pyszną galaretą, albo własnoręcznie złowione
sielawki zamknięte w słoikach – czy smak tych naturalnych produktów w czasach
żywności produkowanej przemysłowo został skazany na zapomnienie? Jak
najbardziej nie! Przecież w wielu domach latem i jesienią wciąż przygotowywane
są takie właśnie przysmaki.Zapraszamy do udziału w konkursie „Skarby zaklęte w szkle”! Celem konkursu jest promocja przetworów domowych wykonanych
surowców zebranych/wyprodukowanych na terenie województwa mazowieckiego,
zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych
tradycji kulinarnych, promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie
rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu
wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego.Przedmiotem konkursu są przetwory domowe oceniane w
następujących kategoriach:
a) domowe
przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.);
b) domowe
przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne);
c) domowe
przetwory mięsne i rybne;
d) nalewki.
czytaj więcej